
Wat is een gedecentraliseerde beurs?
Table of Contents
Wat is een gedecentraliseerde beurs?
Een decentrale exchange (DEX) is een platform op de cryptocurrency-markt waarmee handelaren hun transacties veilig kunnen uitvoeren zonder tussenpersoon. De transacties worden uitgevoerd op een peer-to-peer netwerk, zodat bij het handelsproces alleen de verzender en de ontvanger betrokken zijn. Het betekent dat de verzender zijn activa niet van zijn portemonnee naar zijn beursportemonnee hoeft over te brengen om de overdracht uit te voeren. Door deze directe overdracht wordt het risico van prijsmanipulatie of wash trading (d.w.z. de situatie waarbij een handelaar tegelijkertijd een activum verkoopt en koopt om vraag en aanbod te manipuleren) geëlimineerd. DEX heeft echter nog steeds een aantal gecentraliseerde kenmerken. Zo moeten handelaars nog steeds hun orders plaatsen op een platform datwordt gecontroleerd door een centrale autoriteit die de fondsen van klanten kan bevriezen. In dit artikel gaan we dieper in op de functie van DEX’en, en maken we een vergelijking tussen DEX’en en CEX’en.
Hoe werkt Decentrale beurs ?
Het aantal gedecentraliseerde uitwisselingen is toegenomen dankzij hun toenemende populariteit; CoinMarketCap noemt 78 DEXs, met UniSwap en PancakeSwap die het meeste volume en marktaandeel hebben. De eerste generatie DEX’en werkte als gecentraliseerde beurzen (CEX’en). Zij gebruikten orderboeken die alle open koop- en verkooporders bevatten. De spreiding van de orders bepaalde de diepte van de markt en de prijs van een bepaald activum. Maar recente DEX’en hebben gespecialiseerde financiële instrumenten en handelsmodellen gekregen. Zo gebruikt UniSwap (versie 3) het Automated Liquidity Protocol (ALP) model, dat gebruikers in staat stelt liquiditeitsverschaffer te worden. Met andere woorden, verschillende handelaren bundelen hun geld om het fonds te creëren dat nodig is om de orders van een specifiek activum uit te voeren.
De diversiteit van DEX’en kan prijsschommelingen veroorzaken, die zich vooral bij omvangrijke orders voordoen en tot gevolg hebben dat voor de aankoop van een bepaald activum meer moet worden betaald dan aanvankelijk werd verwacht. Als slippage wordt geëlimineerd, kan de handelaar het activum voor de best mogelijke prijs kopen, met gebruikmaking van zijn beschikbare kapitaal. DEX-aggregators zijn ontwikkeld om dit probleem aan te pakken. Bijvoorbeeld, 1inch Exchange aggregeert liquiditeit over verschillende DEXs, of DeversiFi aggregeert de liquiditeit van zowel DEXs als CEXs, wat op zijn beurt de benodigde tijd voor de order om te worden uitgevoerd zal versnellen.
DEX vs CEX.
Transactiekosten in Gedecentraliseerde beurs
Een van de eerste dingen die de aandacht van handelaren trekt, zijn de transactiekosten. CEX’en rekenen een percentage van elke transactie die op hun platforms wordt uitgevoerd, naast de transactiekosten van het blockchainnetwerk. Binance CEX, bijvoorbeeld, rekent een vergoeding van 0,5% voor het onmiddellijk kopen/verkopen van één Bitcoin, wat met de huidige marktprijs (30.000$ op 21/07/2021) de handelaar 150 dollar zou kosten. DEX’en daarentegen rekenen slechts een gasprijs (0,05 tot 1$) voor de bevestiging van elke transactie op het blockchain-netwerk.
Account Verification in Decentralized Exchange
CEX’en eisen van gebruikers dat zij hun identiteit verifiëren en beperken het opnamebedrag voor de accounts die niet zijn geverifieerd. Dit beleid wordt Know Your Customer (KYC) genoemd. Dergelijk beleid kan van de ene dag op de andere worden gewijzigd; een CEX kan aankondigen dat zij niet langer diensten zal verlenen aan gebruikers uit een bepaald land of dat een activum van de activalijst van de beurs zal worden verwijderd en niet langer zal worden ondersteund.
Technische problemen in Gedecentraliseerde beurs
Zij passen ook een inlogbeleid toe dat slechts een beperkt IP-bereik toestaat voor gebruikerslogins, wat een obstakel vormt voor gebruikers die geen toegang hebben tot een statisch IP-adres. CEX’en voeren een dergelijk beleid om het witwassen van geld te voorkomen. DEX’en daarentegen zijn anoniemer, en gebruikers kunnen met de handel beginnen door gewoon op hun rekening in te loggen. De rol van een centrale autoriteit is ook geminimaliseerd, en er is geen derde partij betrokken bij de transacties, en het handelsproces zou vrij autonoom zijn.
Veiligheid en beveiliging in Gedecentraliseerde beurs
De aanwezigheid van een derde partij met een centrale, gezaghebbende server verhoogt ook het risico van de veiligheid van de activa van handelaren. Dat wil zeggen, een hackeraanval op een CEX-server kan een enorm verlies van het kapitaal van gebruikers veroorzaken. Op DEX-platforms daarentegen, aangezien de transacties rechtstreeks op het blockchain-netwerk plaatsvinden en er geen middelgrote centrale servers zijn, is het risico van een hackeraanval bijna geëlimineerd. Bovendien zullen serverstoringen of frequente upgrades, die bekende problemen zijn voor CEX-gebruikers en hen een grote financiële kans kunnen kosten, geen probleem zijn voor DEX-gebruikers.
Gemak in Gedecentraliseerde beurs
De gebruikersinterface (UI) is de factor die DEX’en in een nadelige positie plaatst ten opzichte van CEX’en. CEXs profiteren van een gebruikersvriendelijke interface die het handelsproces voor gebruikers vereenvoudigt en beginners helpt hun weg te vinden op het platform. Er zijn ook verschillende ingebouwde onderdelen die het plaatsen van orders in CEX’en vergemakkelijken. De functies stellen gebruikers in staat om verkoop/koop limieten, Stop Loss (SL), take profit (TP), alarmen, etc. in te stellen. Ook hebben populaire CEXen een 24/7 support team dat hun gebruikers begeleidt als er iets mis is met hun rekeningen. DEXen daarentegen zijn niet versierd met grafische ontwerpen, en de UI kan verwarrend zijn voor beginners. De functies die beschikbaar zijn op een CEX zijn mogelijk niet toegankelijk in een DEX. Als gevolg hiervan kan het werken met dergelijke UI’s veeleisend zijn. Dit komt natuurlijk door de relatieve nieuwheid van DEX’en, en toekomstige verbeteringen zullen de handelservaring op deze platforms zeker verbeteren.
Conclusie
Decentrale beurzen hebben een mooie toekomst aangezien hun tekortkomingen (zoals lagere liquiditeit en tragere uitvoeringstijd in vergelijking met gecentraliseerde beurzen) worden goedgemaakt door nieuwe protocollen en handelsmodellen. Je moet kijken welke beter bij je past. Als je nieuw bent op de cryptocurrency markt en voet op vaste grond wilt zetten, kun je beter beginnen met gecentraliseerde exchanges en de markt testen. Vervolgens kun je, naarmate je kennis en ervaring toeneemt, overstappen naar gedecentraliseerde exchanges. Niettemin, als een CEX van uw keuze uw gewenste asset niet aanbiedt of een strikt beleid heeft ten aanzien van lidmaatschap uit uw regio, kunt u direct naar DEX’en gaan. En als u al bekend bent met de markt en enige handelservaring hebt, kunt u de commissies van derden overslaan en genieten van een real-time peer-to-peer ervaring.
Join Us to Learn How to Succeed in Your Trading person_addRegister
Add your Comment